Qui som

La gestació de l’Osonosfera

L’Osonosfera, de fet, va tenir dos actes previs. Un, el 21 de novembre de 2007, quan els sis promotors del que aleshores se’n va dir Blocaires.Osona van presentar el Manifest Blocaires.Osona a la premsa. Ho van fer en sopar al restaurant Les Gorgues, a les Masies de Roda, escenari d’altres trobades de més alta volada en els anys de la clandestinitat i la transició. Els sis “pioners” van ser Joan Ballana, de Vic; Raül Escobar de Vic, Carles Banús, de Tavèrnoles; Jordi Casals, de Torelló; Iñaki Escudero, de Vic, i Laia Jurado, també de Vic.

El segon, en un acte públic a la seu del Col·legi d’Arquitectes, a la plaça del Bisbe Oliba de Vic. Aquell dia es va fer coincidir la presentació del col·lectiu amb la del llibre “Nació.CAT”, del periodista Saül Gordillo, que va “apadrinar” la incipient Osonosfera. D’aleshores ençà, diversos blocaires s’han trobat periòdicament per llançar el portal Osonosfera.cat.

El portal Osonosfera.cat és un bloc de blocs, que s’actualitzarà amb els diferents posts a mesura que ho facin els blocs als quals estigui enllaçat. El portal va ser possible primer gràcies a la tasca del grup Nació Digital i ara amb la col.laboració de empresa Javajan.

L’esperit de l’Osonosfera

L’Osonosfera s’inspira en els principis del Manifest Blocaires.Osona, així com en una frase repetida en diversos posts sobre el tema: “L’Osonosfera no és de ningú i és de tots”. Parteix d’un grup promotor, però es fa extensiva a tota la comunitat blocaire d’Osona, com una eina de comunicació més que ja forma part de l’àmbit comunicatiu osonenc, com ho són des de fa anys els mitjans de comunicació tradicionals, i com ho són també, de fet, cada bloc per separat.

El bloc, es deia en el manifest fundacional del col·lectiu, és ja un element imprescindible de comunicació en l’era de la informació. El bloc forma part de la segona generació d’internet, aquesta noció interactiva de la xarxa, on el qui escriu i qui llegeix estableixen una relació en el marc del bloc.

Osona, continuava dient el Manifest, és un territori on hi ha una comunitat blocaire important, plural, on trobem diferents perfils. I tot i que el grup promotor era format exclusivament per polítics, l’Osonosfera s’ha anat ampliant ja des del primer dia a la resta de ciutadans i ciutadanes de la comarca que han sentit la necessitat o la inquietud d’expressar-se a través d’un bloc.

Des de l’Osonosfera es pretén, amb tota la humilitat però també tota l’empenta necessàries de tot allò que tot just neix, com deia el Manifest fundacional, estimular i reivindicar la cultura blocaire prenent el bloc com a instrument interactiu d’opinió i participació directe entre el creador i el lector.

Funcionament

El portal està obert a tots aquells blocs relacionats amb la comarca d'Osona, ja sigui per temàtica o per vinculació dels blocaires. El seus continguts són sempre responsabilitat dels autors dels blocs, i en cap cas l'Osonosfera és responsable ni propietaria d'aquests continguts.

Per formar-ne part n'hi ha prou en inscriure el vostre bloc. Convé a més que poseu el logo de l'Osonosfera en el bloc o que en feu referència en algun post per tal que poguem verificar la vostre voluntat de formar-ne part.

El grup de blocaires promotors del portal tenim el bloc www.osonosfera.blogspot.com, on a més de ser el lloc on expressem la nostre opinió, podeu anar veient que fem i també serveix per si us voleu posar en contacte amb nosaltres.

URI del retroenllaç | Fil de comentaris en aquest apunt

Col.labora: